Veelgestelde vragen

Rijvaardigheidstraining vragen voor een betere motorbeheersing

Kan ik mijn motor verzekeren bij Racecracks?

Verzekeraar is bij alle organisaties gestopt met het aanbieden van de motor circuit verzekering. Bij de instructiegroepen van niveau 1 en 1+ moet je motor verzekering in principe gewoon geldig zijn omdat het een rijvaardigheidstraining is.Vraag dit na bij je verzekeraar.  

Ik ben nog geen 18 jaar. Kan ik meedoen?

Circuitrijden zonder rijbewijs. Circuit rijden motor zonder rijbewijs kan alleen als je als deelnemer 18 jaar of ouder bent en aantoonbare rijervaring hebt. Alleen onder de 18 worden deelnemers toegelaten die in het bezit zijn van een racelicentie of aantoonbare rijervaring. 

Ik heb geen snelle motor. Kan ik meedoen?

Jazeker kan je meedoen. Niveau 1 is voor iedereen geschikt die normaal gesproken op straat rijdt. Het is geen race. We gaan wat leren zodat je een pecfecte en veilige circuitdag beleefd. Niveau 1 is speciaal ingericht voor de straatrijders. In niveau 1 hebben we verschillende groepjes dus altijd een groep zodat jij je eigen tempo kan rijden. 

Je dient wel de betekenis van de racevlaggen te kennen zoals de gele vlag, rode vlag en de zwart witte vlaggen zijn enkele kleuren die we gebruiken als circuit vlaggen. 7 dagen voor het evenement sturen we de uitleg over de vlaggen naar je toe en ook tijdens de briefing doen we een extra uitleg over de race vlag. Zwart wit geblokte vlag betekend de finishvlag.

Waar kan ik het circuit op voor mijn circuitdag?

Volg altijd de borden met paddock, rennerskwartier of iets met coureurs / teams erop. Onze evenementen zijn klein en persoonlijk dus je kan gewoon de paddock oprijden waar normaal gesproken de grote teams staan en waar je met grote evenementen moeilijk kan komen. Vervolgens ga je je aanmelden en krijg je een rijnummer die je op de motor plakt. Op het tijdschema zie je hoelaat jouw sessie is. Bij Parc-Ferme is het opstellen en via de pitstraat rij je het circuit op. 

Mijn motorbanden hebben weinig profiel diepte, kom ik door de technische keuring heen?

We raden je aan om met banden te rijden met minimaal 50% profiel zodat je motor beter stuurt en de band beter de warmte kan opnemen. 

Welke punten zijn er belangrijk aan de motor?

Let op je remblokken. Deze slijten op het circuit harder dan op straat. Dus zorg voor voldoende remvoering. Spiegels moeten verwijdert, ingeklapt of het glas moet afgeplakt worden. 

Ik heb geen leren motorpak, met welke motorkleding mag ik meedoen?

In niveau 1 mag je met een textiel motorpak meedoen maar geen kevlar motorspijkerbroeken. Zie de algemene voorwaarden bij het submenu informatie. Je kan altijd Racecracks mailen of je een leren raceoverall kan huren.

Zelf rijden op circuit

Mag ik met een jethelm meedoen?

Een jet helm is niet veilig genoeg. Een integraalhelm of systeemhelm is wel toegestaan waarbij de systeem helm gesloten moet worden als je gaat rijden zodat de kin beschermd is. 

Zijn motorschoenen toegestaan?

Motorschoenen zijn uitgesloten tijdens de circuitdagen omdat de enkel niet beschermd is. Motorlaarzen zijn dus verplicht. Dus zorg voor schoeisel waarbij zittend op de motor de enkel beschermd is. 

Kan ik korting krijgen als ik met een groep kom?

Dat is niet mogelijk en wij hebben geen aanbiedingen. We hebben jaarlijks alleen de vroegboekkorting als de inschrijving start van een trackday. Hou de website dus goed in de gaten. 

Krijg ik nog een uitnodiging van te voren?

Minimaal 1 week voor het evenement krijg je een uitnodiging per e-mail waarin het tijdschema en andere relefante info staat. Op de site kan je na het inloggen ook deze informatie zien. 

Kunnen bekenden van mij komen kijken?

Ja dat is mogelijk voor je familie, kennissen en vrienden want er is altijd genoeg te zien en te beleven op de paddock. Paddock wordt ook wel rennerskwartier genoemd en daar staan de deelnemers als ze niet aan het rijden zijn. Er is ook altijd een restaurant geopend. Alleen op circuit Lelystad kan er niemand met je mee binnen het hek. 

Ik ben sneller gaan rijden. Kan ik mijn inschrijving wijzigen.

Ja dat kan. Ook als je langzamer bent gaan rijden. Stuur een email naar Racecracks om dit aan te geven. Als er plek is in het andere niveau dan kan je inschrijving aangepast worden zonder administratie kosten. Alleen als het andere niveau duurder is betaal je het verschil. 

Ik heb een A1 of A2 rijbewijs, Mag ik meedoen?

Voor in niveau 1 mag je met deze categorien motoren gewoon meedoen. In niveau 1 hebben we verschillende groepjes dus altijd een groepje wat op jouw snelheid rijdt en die van je motor. 

Is een rugprotector verplicht?

Rug bescherming wordt zeker aangeraden. Zeker op de openbare weg omdat daar veel obstakels zijn zoals stoepranden, palen, bomen en auto's. Ook op een circuit is een losse rugprotector aan te raden die van je stuit tot je nekt loopt. De korte protector die standaard in je motorpak zit beschermd minimaal. Op Ecuyers is een volledige rugprotector verplicht van je nek tot je stuitje. 

Wordt er gefilmd tijdens de circuitdagen?

Vooral bij de privetrainingen maken de instructeurs onboard filmpjes hoeveel steeds meer deelnemers zelf een gopro aanschaffen. Camera verplicht om deze extrate  borgen te borgen op de motor en mag niet op het lichaam geplaatst worden.  

Kan ik met mij eigen rijnummer rijden?

Iedere deelnemer krijgt van de organisatie een startnummer met een speciale sticker dus eigen rijnummers zijn niet mogelijk. 

Is er groepskorting mogelijk?

Zodra de datums bekend worden heeft Racecracks tijdelijk de vroegboekkorting. Voor groepen zijn er dus geen groepskortingen mogelijk. De enige korting die wij hebben is dus de vroegboekkorting. Wij hebben verder geen jaarkaart, strippenkaart of een lidmaatschap.

Is er technische ondersteuning aanwezig?

Jazeker. Bij de organisatie en de banden en onderdelen service kunnen onderdelen gekocht worden en informatie ingewonnen worden over jouw technisch mankement. 

Kan ik voor het circuitrijden een motor huren?

Wil je een motor huren dan hebben wij een Honda CBR600RR en een Suzuki GSX-R 1000 beschikbaar. Interesse? Stuur een email naar Racecracks voor de voorwaarden. Email adres: rechtsboven onder contact. 

Wat kost circuit rijden?

Dat is afhankelijk op welk circuit je wilt rijden. Kijk bij data & prijzen voor een overzicht. Daarnaast is het zo dat hoe harder je gaat rijden hoe meer kosten je krijgt aan de banden en remblokken. 

Is er een bandenservice bij de circuit training motor?

Ja op de racecracks circuitdag is altijd een bandenservice aanwezig incl. verkoop van Pirelli en Metzeler banden en onderdelen. Ook andere onderdelen zoals kneeslider, Dainese motorpakken en vele andere onderdelen.

Vraag aan de bandenspecialist met welke bandenspanning je het beste kan rijden. Let op dit is voor iedere band anders. 

Op Assen is ook altijd de DAMEN kleding shop geopend. Voor het geval je andere handschoenen, motorpak, motorbroek, motorjas, motorlaarzen, helm, lerencombi pak of een raceoverall zoekt.

Kan er een pitbox gehuurd worden?

Ja op Assen, Zandvoort, Ecuyers en Alcarras zijn pitboxen te huur.

Je kan ook een pitboxplek reserveren.

Reserveren box, stuur een mail naar Racecracks en maak vervolgens het bedrag over naar de ING rekening van Racecracks met vermelding van uw naam + datum event. Boxen zijn de dag voor het evenement beschikmaar vanaf 19,00. Bij het ophalen van de sleutel betaald u 100,- borg die u de volgende dag weer terug krijgt bij het inleveren van de sleutel en schone pitbox.

Overnachten op het circuit / paddock?

De dag voor het evenement kunt u vanaf 19.00 terecht op de paddock.  Deze zal voorzien zijn van sanitair en stroom. We dienen de paddock absoluut te verlaten aan het einde van de circuitdag om uiterlijk 18.30

In de omgeving van de circuits zijn voldoende betaalbare hotels aanwezig. Zie www.booking.com

Meer informatie via de subknop: circuit's

Uitlaat en demper van de motor?

Je kan deelnemen met een standaard uitlaat of een vervangingsuitlaat MET DB-killer. Moderne motoren MET katalisator zijn meestal stil genoeg om zonder db killer mee te doen. 

Zoals vermeld dienen de motoren van alle deelnemers in een perfect technische staat te verkeren en zeker niet meer geluid te produceren dan op de openbare weg toegestaan is.
Het totaal geproduceerde geluid per motor wordt iedere ronde dynamisch gemeten. Motoren die teveel dBa produceren krijgen bij de eerste geluidoverschrijding een waarschuwing, bij de tweede overschrijding volgt er definitieve uitsluiting van deelname zonder restitutie van het inschrijfgeld.
Motoren welke echt enorm te luid zijn worden onmiddellijk van verder deelname uitgesloten, Motoren welke met meer dan 2 dBa de geldende geluidnorm overschrijden zijn van een dusdanig negatieve invloed op het daggemiddelde dat de kans reëel aanwezig is dat rijtijden van praktijksessies ingekort moeten gaan worden om niet het daggemiddelde te overschrijden.
 

Vrij rijden Assen

Is er een fotograaf aanwezig?

Ja de fotograaf zal van alle deelnemers mooie actie en sfeer foto's maken die vervolgens binnen 2 dagen na het evenement op de site van de fotograaf te zien en te bestellen is. Vanaf 2018 kan je de foto's op het circuit gelijk zien (vanaf 17.00) door je rijnummer in te toetsen. Als je ze leuk vindt kan je de foto's gelijk mee naar huis nemen op een USB stick na betaling van een bepaald bedrag. 

Hoe gaat het inschrijven in zijn werk om zelf op circuit rijden?

Je selecteert een circuitdag en de groep waarin je wilt rijden en vult het inschrijfformulier in. Niveau 1 is voor 95% van de straatrijders het juiste niveau tijdens hun 1e motor training op het circuit. 

Direct na je reservering kom je op de betaalpagina terecht. Na betaling ontvangt je gelijk een bevestiging per email en binnen 1 week nog een bevestiging zodra alles handmatig dubbel is gecontroleerd voor je reserveringen. 

7 dagen voor het evenement krijgt je een informatiemail met daarin de laatste details zoals het tijdschema en waar te melden. 

Het niveau waarin ik wil rijden is vol. Hoe werkt de wachtlijst?

Als er bij een evenement en een bepaald niveau een wachtlijst is dan kan je het beste jezelf geheel vrijblijvend inschrijven voor de wachtlijst. Als er een plekje vrij komt wordt er door Racecracks contact met je opgenomen per e-mail of telefoon waarna je vervolgens de keuze hebt om het inschrijfgeld over te maken of om het aanbod te laten schieten. Het komt voor dat je alsnog de kans hebt om te komen dus het heeft zeker zin om je in te schrijven voor de wachtlijst. 

Is mijn motor verzekerd op het circuit tijdens het evenement?

De motor is verzekerd afhankelijk van je polis. Raadpleeg dus de polis van je verzekering. 

Ik heb ingeschreven maar nu kan ik helaas niet meer komen. Wat nu?

Lees de algemene voorwaarden voor de opties die u heeft.

Je mag ook voor een gelijkwaardige vervanger zorgen.

Stuur een mail naar Racecracks voor overige vragen of gegevens van de vervanger.

1 dag voor het evnement kan je beter Ferry van Rijn bellen op: +31614437410

Wat nu als ik te snel of te langzaam ben voor het niveau waarin ik rij?

Voor de veiligheid kan de organisatie ervoor kiezen om je over te plaatsen naar een niveau lager of hoger. Dit zal voor jou beter zijn als ook voor de andere rijders.

De volledige crew houdt continu de snelheidsverschillen in de gaten. Je mag zelf ook aangeven als je een groepje sneller of langzamer wil en dit zal uiteindelijk mede bepalend zijn voor een mooie circuitdag.

Is circuitervaring noodzakelijk?

Nee, iedereen zonder ervaring kan deelnemen aan de circuitdag. Wel dien je de betekenis van de verschillende vlaggen te leren en zich aan de regels te houden die zijn te lezen op de site en per mail naar u worden verstuurd. 95% van de straatrijders zonder circuit ervaring kunnen het beste in niveau 1 beginnen met instructie. Een enkele snelle straatrijder met motor kan gelijk voor niveau 1+ inschrijven.

Op het circuit inschrijven?

Er wordt aangeraden zich van te voren aan te melden en te betalen via de bank. Je kan ervoor kiezen op goed geluk naar het circuit te komen en zo te hopen op een plekje als iemand uitvalt of dat er nog plek is. 

Ferry: +31614437410

Gaat het door als het regent?

Met regen gaat het evenement gewoon door. Dus het hele programma blijft hetzelfde. U krijgt geen geld terug. Op een natte baan kan de rijtechniek juist beter geoefend worden omdat de snelheid lager ligt. Meestal is het op een regenachtige dag nog een paar sessies droog. Dus heb geduld en maak je niet te druk.

Rij vloeiend en belast de voor en achterband niet extreem zoals je in het droog doet. Laat de motor lekker rollen en probeer de kracht mooi over de voor en achterband te verdelen door balans in de motor te houden dmv de gashendel.

racen op circuit Zandvoort

Schrijf je in voor de Tips & Acties van Racecracks